A
The light is swaying (摇动). The building is shaking. A woman with a baby in her arms is trying to open the door, but fails. Finding no way, she rushes into her bedroom and there they survive the earthquake.
In a factory building, as the workshop floor swings under the terrible shaking, workers run for safety. Some hide under the machines and survive, but others who try to run outside are killed by the falling ceilings.
These scenes, played by actors and actresses, are from a film of science education making a split second decision shown on China Central TV to mark the 35th anniversary of Tangshan earthquake on July 28.
By studying actual cases in the earthquake areas and scientific experiments, experts found that buildings remain untouched for the first 12 seconds of an earthquake.
“In this short time, one has the best chance of surviving an earthquake by staying near the inside walls, in bedrooms and under beds,” experts concluded in the film.
“Earthquake seems to catch the lives of those who run,” said many survivors in the earthquake areas, describing how their friends were killed in the doorways or along the stair steps as they tried to get out of the building.
Their advice was proved in the film. “Take a hiding place where you are rather than run, unless you are sure you can reach a safe open place in ten seconds.”
本文是一篇说明文。文章介绍了通过模拟地震场景得出的结论:在地震发生的最初12秒内建筑物还是静止的,人们应该尽量利用这短暂的时间找恰当的藏身之处,而不是试图从建筑物内跑出去,除非有把握在10秒钟内到达空旷之处。
21.What does the survivors' words in Para. 6 mean?
A.Earthquakes like the people who run.
B.Those trying to get out may lose their lives.
C.You should stay still in an earthquake.
D.People who run in an earthquake must die.
答案:B
解析:细节理解题。根据第六段内容可知,幸存者说的话的意思是那些试图离开建筑物的人们很可能丢失性命。
22.Which is the best way to take in an earthquake?
A.Run down the stair steps as fast as you can.
B.Not move and lie on the floor at once.
C.Find a strong place and hide in it at once.
D.You have to cry for help.
答案:C
解析:细节理解题。根据文章最后一段可选出答案。
23.What does the writer mainly talk about in the passage?
A.China Central TV made a wonderful film.
B.In an earthquake many people died miserably.
C.The experts did some important experiments.
D.To run or not to run in an earthquake, which is the right way?
答案:D
解析:主旨大意题。用排除法可知D项是正确答案。