A
One of the most important things in the world is friendship. In order to have friends, you have to be a friend. But how can you be a good friend at school?
Listen—Listen when they are talking. Don't say anything unless they ask you a question. Sometimes it's not necessary for you to have anything to say; they just need someone to talk to about their feelings.
Help them—If your friends are ever in need of something, be there to help them. You should try to put them first, but make sure you don't do everything they want you to do. Try to take an extra pencil or pen with you to classes in case they forget one. Have a little extra money in your pocket in case they forget something they need.
Be there for them—Be there for your friends to help make them feel better in hard times. Marilyn Monroe, a famous US actor, once said, “I often make mistakes. Sometimes I am out of control, but if you can't stay with me at my worst, you are sure not to deserve to be with me at my best.” Always remember this! If you don't want to stay with your friends when they're in hard times, then you don't deserve to be with them when they're having a good time!
________—Try to make plans with your friends. Go shopping, go for ice cream, have a party, go to a movie and so on. Take time to know each other even better by doing something you both enjoy. By planning things together, you both can have a good time. And you'll remember these things when you're all old!
本文是一篇说明文。作者从四个方面说明如何成为别人的好朋友。
21.While your friend is talking to you about his or her feelings, you should ________.
A.give him or her some advice
B.just listen unless asked
C.calm him or her down
D.share your feelings as well
答案:B
解析:细节理解题。由文章第二段中的“Don't say anything unless they ask you a question. Sometimes it's not necessary for you to have anything to say; they just need someone to talk to about their feelings.”可知,当朋友向你倾诉时,你要保持沉默,除非他们问你问题,故B项正确。
22.Which of the following can be put in the blank of the last paragraph?
A.Make plans
B.Enjoy yourself
C.Understand your friends
D.Play with your friends
答案:A
解析:推理判断题。文章最后一段讲到要和朋友计划去做一些事情,比如购物、吃冰激凌等,通过计划,你们可以一起享受美好的时光,故A项正确。
23.The passage is mainly about ________.
A.how to find a good friend
B.how to help friends in trouble
C.how to be a good friend
D.how to make more friends
答案:C
解析:主旨大意题。第一段提出问题“But how can you be a good friend at school?”,下文从四个方面给出建议,因此全文的中心就是“如何做一个好朋友”。