用户名: 密码:  用户登录   新用户注册  忘记密码  账号激活
您的位置:教学资源网 >> 试题 >> 英语试题
高中英语编辑
(新人教版)2021版高考一轮复习Unit3Lifeinthefuture练习必修5(英语)
下载扣金币方式下载扣金币方式
需消耗1金币 立即下载
0个贡献点 立即下载
0个黄金点 立即下载
VIP下载通道>>>
提示:本自然月内重复下载不再扣除金币
  • 资源类别试题
    资源子类一轮复习
  • 教材版本新人教版(现行教材)
    所属学科高中英语
  • 适用年级高三年级
    适用地区全国通用
  • 文件大小939 K
    上传用户baibai9088
  • 更新时间2020/6/8 11:58:08
    下载统计今日0 总计0
  • 评论(0)发表评论  报错(0)我要报错  收藏
0
0
资源简介

 .阅读

Perhaps no one knows the power of imagination better than Chinese sci-fi writer Liu Cixin.Up until four years ago,Liu worked full-time as a computer engineer at a power plant in Yangquan,Shanxi province.He only wrote science fiction in his spare time.But it was during this time that Lius imagination took flight.He had the chanceimaginativelyto do what he could not do in real lifewander in space,fight with aliens,and visit planets light-years away.

But even with so powerful an imagination,Liu,55,probably didnt think that one day he would become the first Asian to win the Hugo Award,science fictions highest prize,in 2015.Perhaps neither did he think that former US President Barack Obama would read his novel The Three-Body Problem(《三体》,2006)nor that on Nov 9 in Washington DC he would win the 2018 Arthur C.Clarke Award for Imagination in Service to Society.Its the first time a Chinese writer has ever won the award.

In his acceptance speech,Liu said that he owed his imagination to Arthur C.Clarke(1917-2008),a famous UK sci-fi author.He said that reading Clarkes 1968 classic novel 2001:A Space Odyssey(2001太空漫游》)in the early 1980s had a great effect on him.

My mind opened up like never before.I felt like a narrow stream finally embracing(融入) the sea,Liu said.That night,in my eyes,the starry sky was completely different from the past.For the first time in my life,I was awed(使……敬畏) by the grandeur(壮丽) and mystery of the universe.

But no matter how far away Lius imagination takes him,somehow his novels always stay grounded(理性的).

In The Three-Body Problem,for example,Liu tells of aliens invading(侵略) Earth.But unlike other alien invasion stories,with their fancy weapons(武器) and strange creatures,Lius tale is about relationships between civilizations,rules of survival,and the meaning of life.And in The Wandering Earth(《流浪地球》,2008),Liu looks ahead to the day when our solar system will end and humans have to look for a new place to live.However,all his visions(设想)and solutions are based on hard science.Lius works arent simply daydreams.

Rather,its the fact that his imagination is based in reality that makes it such a powerful tool.In this Liu is like his mentor(引路人) Clarke,who,we read on the website of the Arthur C.Clarke Award,believed that Humankinds most powerful tool to shape its future is its imagination.

1.What do we know about Liu Cixin?

A.He became a full-time writer when he was young.

B.He dreamed about wandering in space from childhood.

C.He is the first Asian to win the Arthur C.Clarke Award.

D.He is the first Chinese winner of the Hugo Award.

2.Liu Cixins words are quoted mainly to show    

A.his long fascination with the mysteries of the universe

B.his love of reading science fiction in his spare time

C.his confusion when he started writing

D.his inspiration gained from Clarkes work

3.Why did the author mention The Three-Body Problem and The Wandering Earth?

A.To compare the different writing styles in the two books.

B.To explain how Liu Cixin came up with his ideas.

C.To show that Liu Cixin has a powerful imagination.

D.To prove that Liu Cixins works relate science to reality.

4.Whats the text mainly about?

A.Liu Cixins achievements and writing style.

B.The contribution Liu Cixin has made to science fiction.

C.How Liu Cixin became a sci-fi writer.

D.How Liu Cixin started a new sci-fi style.

语篇解读:本文主要介绍了科幻小说家刘慈欣的两部著作《三体》和《流浪地球》以及他的写作风格。

答案及剖析:

1.D 细节理解题。根据第二段第一句可知,刘慈欣是第一个获得Hugo奖的亚洲人,D项符合题意。

2.D 细节理解题。根据第三段第一句“Liu said that he owed his imagination to Arthur C.Clarke”可知,D项符合题意。

3.D 细节理解题。根据第六段最后两句:However,all his visions(设想)and solutions are based on hard science.Lius works arent simply daydreams.”可知,D项符合题意。

4.A 主旨大意题。纵观全文,本文主要介绍了刘慈欣在科幻小说方面取得的成绩,A项符合题意。

  • 暂时没有相关评论

请先登录网站关闭

  忘记密码  新用户注册