A
(2020山东模考)
My school appeared on the news last week because we had made an important change in our local area.Our class had planted a large garden in what was once only a vacant lot.It was a lot of work but it was all worth it.I got blisters (水泡) from digging,and we all got insect bites,too.
I learned a lot about gardening and collaboration (合作),and then I learned about the media.Our teacher telephoned the TV station and informed them of what we had accomplished.She spoke with the producer.The producer checked with the directors,but they said there were plenty of stories similar to ours.They wanted to know what was special about our particular garden,since many schools plant them.
The teacher explained that,after going on the Internet to learn about the prairie(大草原),we had made a prairie garden.We had gone to a prairie and gotten seeds from the plants,and then we planted them.We did not water the garden,but we did weed it.We decided to let nature water it with rain,since that was how prairies grew in the past.We sent a picture of the garden to the news station.In the picture,the grass was so high that it stood taller than the fourth grade students.
As a result,the producer sent a reporter to our school.He interviewed the headmaster and asked him many questions about the garden.After that,they interviewed us,and we explained to them what we had learned through this project.
That night,we watched the news,and there we were.The news reporter told our story.It was only two minutes long,but it was us.We were famous.All that work,all those blisters,it was worth it.We knew that when we saw the garden every day,but now we knew that the whole city thought so,too.
1.What seemed to be the TV directors’ initial reaction to the garden?
A.They were excited. B.They were surprised.
C.They were worried D.They were uninterested.
2.What is special about the garden?
A.Weeds were allowed to spread naturally.
B.The grass grew faster than common grass.
C.The seeds came from the plants of a prairie.
D.Underground water was used for the plants.
3.What does the underlined word “that” refer to in the last paragraph?
A.We got blisters on our hands. B.Our hard work was worthwhile.
C.The garden would be famous. D.The project would be finished.
4.How did the author feel about the project?
A.Annoyed. B.Curious. C.Proud. D.Regretful.
语篇解读:本文是一篇记叙文。作者与同学们在老师的带领下把从大草原带回来的植物种子种在一块空地上。虽然倍感辛苦,但作者他们的付出既改变了当地的环境,也让他们出了名。
答案及剖析:
1.D 推理判断题。根据第二段中的The producer checked with the directors,but they said there were plenty of stories similar to ours.可以看出,电视台的导演最初对他们的花园并不感兴趣。
2.C 细节理解题。根据第三段中的We had gone to a prairie and gotten seeds from the plants可知,花园的种子是来自大草原的植物。由本段的and then we planted them可知,种子并非自然散播生长,而是作者和同学们一起种下的,故A项有误。由本段最后一句可知,草长得很高,但并未提及草长得很快,故B项有误。根据本段中的We decided to let nature water it with rain可知,作者和同学们打算让雨水浇灌他们的花园,而非使用地下水,故D项有误。
3.B 代词指代题。由句式结构可知,画线词that作knew的宾语,指代前文所提到的事物。根据后文but now we knew that the whole city thought so,too可知,其中的so所指代的内容应与that一致。结合语境可以看出,that和so均指代前文的All that work,all those blisters,it was worth it,即“作者他们的辛苦是值得的”。
4.C 推理判断题。由文章第一段中的It was a lot of work but it was all worth it.以及最后一段中的All that work,all those blisters,it was worth it.均可以看出作者在辛勤付出之后对于劳动结果的自豪感。